Ga naar hoofdinhoud

Interview Michel: Dertig jaar advocaat

Op 29 september 2023 was het exact dertig jaar geleden dat ‘onze’ mr. Dornstedt werd beëdigd. Op ons kantoor hebben we dat natuurlijk gevierd en is het naast een moment van terugkijken ook uitermate geschikt om vooruit te kijken. Dus hebben we aan Michel niet alleen gevraagd hoe de afgelopen dertig jaar waren, maar ook hoe hij de komende jaren voor zich ziet.

Michel, gefeliciteerd. Vorige week vierde je jouw 30-jarig jubileum. Hoe heb je dat ervaren?
“Mijn dertigjarig jubileum heb ik ervaren als, hoe raar dat ook klinkt, veel te vroeg. Waar ik, voor mijn gevoel nog maar net advocaat ben – dat is natuurlijk niet zo, maar klaarblijkelijk ervaar ik het vak nog zo jong en fris dat dát me als eerste te binnen schoot – was het opeens dertig jaar verder. Overigens heb ik dit jubileum als heel leuk ervaren, niet enkel omdat ik het heb mogen halen (en dat is niet vanzelfsprekend), maar ook omdat daar op een heel leuke manier bij is stilgestaan.” 

Dertig jaar geleden ben je beëdigd, wat weet je nog van deze dag en hoe kijk je hier nu op terug?
“De dag van mijn beëdiging kan ik me nog levendig herinneren. Mijn vader leefde toen nog en was er bij, dat was fijn. En het was allemaal heel serieus. Ik zou het nu wellicht wat vrolijker doen, maar tijden veranderen.”

Herinner je je je eerste zaak nog?
“Ik kan me nog een aantal zaken herinneren dat ik bij de start van mijn loopbaan als advocaat heb behandeld. Wat me vooral bijstaat, is hoe spannend, nieuw en uitdagend het was. Zo herinner ik me een zaak – in die tijd moest je als beginnend advocaat ook nog familierecht doen – van een echtscheiding tussen een meneer en een mevrouw waarbij vooral de tuin die mevrouw had achtergelaten een enorme puinhoop was, maar door haar werd ‘’verkocht’’ als een ecologisch verantwoorde tuin waaraan heel hoge kosten waren verbonden. En zo kan ik me ook een zaak herinneren – maar toen was ik al enige tijd advocaat – waarin een directeur van een uitgeverij zichzelf blootgaf op het internet (in de meest letterlijke zin van het woord) en om die reden werd ontslagen. Iets wat naar mijn gevoel ten onrechte was, omdat diezelfde drukkerij ook erotische lectuur uitgaf en de andere eigenaren er belang bij hadden om mijn cliënt buiten de deur te kunnen zetten, want dat scheelde veel centjes. Uiteindelijk heeft hij zijn gelijk gehaald, maar zijn nogal bijzondere hobby staat me het meeste bij.”

Wat is iets dat je vroeg in je loopbaan hebt geleerd en vandaag nog steeds aan denkt of gebruik van maakt?
“Wat ik vroeg in mijn loopbaan heb geleerd is dat je precies moet zijn, goed moet plannen, een agenda strikt moet bijhouden en bovenal dat je een gegeven woord moet nakomen. Met andere woorden, indien je een cliënt iets belooft te doen, doe dat dan ook tijdig (en indien het enigszins kan ook eerder dan dat). Overigens was mijn leermeester mr. Fred Langelaar, een uiterst bekwaam en toegewijd advocaat met wie ik nog goede banden onderhoud en die voor een groot deel aan mijn vorming als advocaat heeft bijgedragen.”

Zijn er veel dingen veranderd in de afgelopen drie decennia?
“Jazeker, er zijn heel veel dingen veranderd in de afgelopen drie decennia. Naast de digitalisering is het beroep van advocaat steeds meer midden in de samenleving komen te staan. Waren vroeger de glasgordijnen (vitrages) dicht en mocht niemand zien dat je een advocaat nodig had, nu is het bijna een must en in ieder geval een vanzelfsprekendheid geworden dat je een advocaat hebt ingeschakeld.”

Waar kijk je nog naar uit? Hoe ziet de toekomst eruit?
“Ik kijk uit naar nog veel jaren (in goede gezondheid en met hetzelfde enthousiasme) in dit prachtige vak. De toekomst zie ik als nog dynamischer en sneller. Met de komst van Artificiële Intelligentie – die iedereen raakt en dus ook de advocatuur – is de wereld nog meer in ontwikkeling. Dit betekent onder andere dat ook in juridische zin de samenleving en dus het werk complexer zal worden. Ik zie dat overigens niet als een bedreiging, maar juist als een kans en kijk daar zeer naar uit. Een snellere, dynamische en complexere wereld dwingt mij en mijn collega’s om nog sneller, scherper en dynamischer te zijn. En dat vinden we best leuk, want dat is uitdagend.” 

Mr. Michel C.V. Dornstedt is als advocaat gespecialiseerd in ondernemingsrecht en arbeidsrecht. Met dertig jaar ervaring kent hij de klappen van de zweep en gaat hij, samen met de collega’s van ons kantoor, voor u door het vuur. Heeft u hulp nodig bij ondernemings- of arbeidsrecht? Neem dan gerust contact op via 0181 760 076 of mrdornstedt@dornstedt.nl. De advocaten van Dornstedt Advocatuur staan voor u klaar. 

Back To Top