Ga naar hoofdinhoud

Het kantoor van Michel Dornstedt kent de kunst van het knokken

Met zijn 30-jarig jubileum in de advocatuur achter de rug staat Michel bekend als een ervaren en gedreven advocaat. Hoe heeft hij de afgelopen dertig jaar ervaren? En hoe ziet hij de komende jaren voor zich? Voor zijn kantoor, maar ook voor de advocatuur als branche.

Over de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) in de advocatuur is Michel duidelijk: “AI wordt steeds gebruikelijker, ook bij wederpartijen en binnen ons eigen kantoor. Maar laten we niet vergeten dat menselijk oordeel en inzet nog altijd onmisbaar zijn, vooral in de rechtszaal. Ik zie een computer nog geen zitting doen, zoals ze dat in China al wel steeds meer hanteren. Dat is bizar. Maar ik ben een sterk voorstander van nieuwe ontwikkelingen. Je moet altijd vooruitgang zoeken. 

Maakt AI het vak van advocaat ook makkelijker?
“De regeldruk is enorm toegenomen. Het lijkt wel of er voor elk mogelijk  probleem een wet moet komen. En die kómt er vaak ook. Dus juridische zaken worden alleen maar complexer. En het worden er ook steeds meer. Dat maakt het werk an sich dus soms ingewikkelder, maar dat is een realiteit waar we mee om moeten gaan. Het lijkt wel alsof de wereld het zichzelf steeds moeilijker maakt. AI helpt ons om die uitdaging op te pakken.

Hoe was dat dan twintig of dertig jaar geleden?
“Vooral de manier waarop zaken worden gedaan, is veranderd. Waar we ons twintig jaar geleden als samenleving hielden aan de uitspraak van de rechter, lijkt dat nu de vraag. Dat is inmiddels al zo erg, dat je zelfs politici hoort roepen dat rechters niet deugen. We vergeten dat zonder rechtsstaat en dus zonder rechter we elkaar op straat de schedel inslaan. Advocaten hebben een belangrijke rol bij het in stand houden van die rechtsstaat. En we zijn méér dan de kanarie in de kolenmijn. We moeten niet alleen signaleren, we moeten ook actie ondernemen. 

De rol van advocaat en de plek in de samenleving is ook veranderd. Maar wat is iets dat voor jou al die tijd hetzelfde is gebleven? En waar jonge (aankomende) advocaten wellicht iets aan hebben?
“Je moet relativeren. Natuurlijk moet je tot het uiterste gaan, maar je tegelijkertijd ook realiseren dat het niet persoonlijk is. Soms zit het nou eenmaal tegen en verlies je een zaak. Plaats het in de context van het toneel waarop je je begeeft. Je moet leren dat je niet het belang bént, maar vertegenwoordigt. Het onderscheid tussen het belang en de cliënt. Niet jezelf met je cliënt vereenzelvigen. Dat versmalt je blikveld. 

Het kan in het belang van de cliënte werken dat je kunt relativeren. Natuurlijk gebeurt het weleens dat je jezelf even verliest, maar verdrink daar niet in. In het begin is ieder verlies ongelooflijk zwaar, maar je moet het kunnen omarmen. ‘’What doesn’t kill you makes you stronger’’. 

Hoe leer je daarvan?
Het is heel naar om te verliezen. Vraag jezelf af, heb ik er écht alles aan gedaan? Als dat zo is, dan moet je er voor staan. En neem dat mee naar een volgende zaak. Los van de uitkomst, doet het me goed als cliënten zeggen  dat ze hebben gezien dat ik er alles aan heb gedaan. Dát is de uiteindelijke toets: heb je er álles aan gedaan. 

Tegenwoordig denkt men bij het vak als advocaat al heel snel aan de Zuidas. Nooit iets voor jou geweest?
“De Zuidas staat symbool voor een zakelijke en soms kille benadering van de advocatuur. Geld lijkt een belangrijke drijfveer. 

Bij een kleiner kantoor zoals het mijne behouden we een persoonlijke benadering en kunnen we snel schakelen. Dat wordt door onze cliënten gewaardeerd. Als je enkel bezig bent met billable hours, raak je naar mijn idee het perspectief kwijt.  Als er bij ons al lijnen zijn, zijn ze heel kort. Wij willen iedereen snel bedienen op een hoog niveau. Door studie, kennis en ervaring is én blijft de kwaliteit hoog, waardoor we een grotere slagkracht hebben om dingen snel op te pakken. En je houdt daarbij de menselijke maat, wat cliënten erg waarderen. Wij hebben cliënten die voorheen bij grote kantoren zaten en hier heel tevreden zijn. Je gaat van kolossaal kantoor naar een klassieke vesting die al honderden jaren bestaat.” 

In het kantoor van Dornstedt Advocatuur draait alles om gedrevenheid en toewijding. Heeft u behoefte aan een advocaat die tot het uiterste voor u gaat? Neem gerust contact met ons op door te bellen naar 0181 760 076 of een mail te sturen naar mrdornstedt@dornstedt.nl. 

Back To Top